Cărți de psihologie. Recomandări

carti de psihologie

Pentru o bună introducere în psihologie nu e de ajuns să urmărești diverse documentare sau să citești articole. Fundamentele psihologiei se descoperă în cărți, în cei care au scris despre acest domeniu vast, pe care l-au studiat ani de zile. Nu pretind că în cele ce urmează este vorba despre cele mai bune cărți de psihologie, însă sunt clar enumerate unele dintre cele care au adus un adevărat câștig științific și emoțional celor care le-au parcurs.

Așadar ți-am pregătit mai jos un top cărți psihologice care au primit recenzii bune sau foarte bune de la mulți dintre cei care le-au citit.



1. Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl

carti de psihologie , Omul in cautarea sensului vietiiDescriere: „Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Cartea devenită bestseller internațional cu peste 10 milioane de copii vândute, deschide cea mai intimă perspectivă asupra înțelegerii omului în situații de nesupraviețuit, cum acceptă trauma și în final, găsește sens în ceea ce trăiește.”
 
Ce părere au cititorii? Aceasta este cu siguranță o carte care te face să te gândești la sensul vieții în general, și la sensul suferinței în special. Ajută la înțelegerea experiențelor și a suferințelor unui om și, mai ales, a comportamentului său ca răspuns la experiențele dureroase, care pentru cineva care nu a trecut prin ele, pot părea de neconceput.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești 


2. Inteligența emoțională, Daniel Goleman

carti de psihologie Inteligenta emotionalaDescriere: „Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalităţii umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia şi societatea.”
 
Ce părere au cititorii? Această carte este o referință puternică și informativă despre înțelegerea modului în care oamenii funcționează în societate și interacționează unii cu alții. Toată lumea știe că IQ-ul ridicat nu este o garanție pentru succes, fericire sau virtute și fiecare persoană trebuie să fie capabilă să-și înțeleagă și să-și stăpânească emoțiile pentru a reuși în viață. Oferă o mulțime de informații interesante despre modul în care aceste lucruri ne influențează viața de zi cu zi – de la relațiile profesionale la cele personale.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești


3. Darul psihoterapiei, Irvin D. Yalom

carti de psihologie Darul psihoterapieiDescriere: „Rezultatul a treizeci şi cinci de ani de practică în domeniul psihoterapiei, cartea lui Irvin Yalom este un cadou oferit psihoterapeuţilor şi pacienţilor deopotrivă. Studiile de caz adunate de autor în 85 de capitole perfect şlefuite constituie un adevărat rezervor de sfaturi practice completate de o viziune onestă şi revelatoare asupra provocărilor şi recompenselor profesiei de psihoterapeut.”
 
Ce părere au cititorii? Yalom abordează subiecte unice, cum e relația dintre sex și terapie, precum și rolul cercetării într-un cadru terapeutic. Sfaturile sale de a te concentra asupra prezentului și de a interacționa cu oamenii într-un mod care depășește granițele tipice arată expertiza și perspectivele sale în domeniul terapiei. Iar utilizarea studiilor de caz păstrează această carte o lectură intrigantă și interesantă.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești 


4. Anxietatea, Scott Stossel

carti de psihologie AnxietateaDescriere: „Tabloul oferit de Stossel este complet, informat, empatic: nenumăratele forme de manifestare clinică ale anxietății; impactul lor asupra vieților bolnavilor și ale celor din jurul lor, asupra societății în ansamblu; cauzele biologice, culturale și sociale ale bolii; cele mai diverse încercări de a aborda boala și bolnavii; uriașele costuri materiale și umane. Dar și modalitățile de a lupta cu anxietatea, de a o ține sub control și de a putea ajunge sau reveni astfel la viața relativ normală.”
 
Ce părere au cititorii? Această carte este cât se poate de amănunțită și se vede că cercetările au fost realizate cu multă migală. Este informativă atât pentru cei care suferă de această boală, cât și pentru cei care cunosc persoane bolnave de anxietate, întrucât acoperă aspecte istorice, filosofice, sociale, psihologice, medicale și științifice.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești 


5. Drumul către tine însuți, M. Scott Peck

carti de psihologie Drumul catre tine insutiDescriere: „Cartea lui M. Scott Peck, medic psihiatru cu o îndelungată experienţă în psihoterapie, vorbeşte despre lucruri fundamentale legate de evoluţia actuală a umanităţii: gândire, conştiinţă (sau stare de conştienţă), cunoaştere şi evoluţie spirituală, dar şi despre ştiinţa lui Dumnezeu. Om de ştiinţă el însuşi, autorul caută, în această carte, să înţeleagă misterele Creaţiei, fiinţa umană ca parte a acesteia, calea spre credinţă şi spre păstrarea ei.”
 
Ce părere au cititorii? În cartea de față autorul s-a concentrat profund asupra a ceea ce provoacă cu adevărat nefericirea în viața noastră. El afirmă că tocmai prin evitarea problemelor și obstacolelor noastre suferim în viața noastră; durerea și suferința cauzate de dificultățile din viață nu sunt de ocolit pentru că astfel reușim să creștem atât mental cât și spiritual.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești 


6. Dopamina, Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

carti de psihologie DopaminaDescriere: „În această carte, Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimba viața: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nicio legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevărat diferiți?”
 
Ce părere au cititorii? Este o carte bine scrisă care subliniază rolul supradimensional al dopaminei în modelarea noastră. Ne învață că rolul său în evoluția umană este un factor determinant al tiparelor comportamentale întrucât ajută la formarea dorinței și, totodată, la formarea controlului.
 


 
Sper ca aceste cărți de psihologie să îți fie de ajutor, fie că îți dorești să aprofundezi acest domeniu sau să începi să studiezi mai mult despre această știință. Sunt multe cărți psihologice din care poți alege, astfel că acest articol este unul dintre multele care vor urma.
 

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here